37 / 2013
Marijanca Ajša Vižintin

Poročilo z 18. Posveta slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev, socialnih delavcev, članov folklornih skupin in pevskih zborov ter z AFA-sejma v Nemčiji



Slovensko kulturno in športno društvo Bled iz Essna (predsednik Anton Špiler) je v povezavi s Koordinacijskim odborom v južni Nemčiji (predsednica Gabrijela Žagar) organiziralo 18. posvet Slovencev, živečih v Nemčiji (Baasem, 15.–17. 3. 2013).

Predavatelji, vodje delavnic in udeleženci posveta iz Nemčije in Slovenije so se začeli v hostlu v Baasmu zbirati v petek popoldne. Običajno se začnejo delavnice izvajati že v petek zvečer, a so tokrat odpadle; nekateri vodje delavnic, ki so prihajali iz Slovenije, so zaradi stavke na letališču v Düsseldorfu prišli v Baasem šele pozno zvečer. Z delavnicami so tako začeli v soboto zjutraj, in sicer: folklora (Vasja Samec), petje (Damijana Arlati), retorika in vodenje sestankov (Irena Fištravec Polak), dramske igre/ branje in recitiranje (Tone Partljič), glasba: igranje harmonike (Matej Banovšek), urejanje spletnih strani (Igor Križnar); največ udeležencev in udeleženk je imela folklorna delavnica.


Več ...